• Ramazanpaşa Mahallesi 23 Sokak No 12 Kat 2 Efeler Aydın
  • 0(507) 817 09 61
  • Ramazanpaşa Mahallesi 23 Sokak No 12 Kat 2 Efeler Aydın
  • 0(507) 817 09 61

Yeni Fikir SAM’ın 2016 Ocak ayı Yuvarlak Masa Toplantısı yapıldı

YeniFikir Stratejik Araştırmaları Merkezi (Yeni Fikir SAM)’ın 2016 Ocak ayıYuvarlak Masa Toplantısı’nın misafir konuşmacısı hukukçu ve siyaset adamı Av.Ahmet Kürşad Uður oldu.

Yeni Fikir StratejikAraştırmaları Merkezi (Yeni Fikir SAM)’ın 2016 yılının ilk Yuvarlak MasaToplantısı yapıldı. Müzakere ve analiz konusu olarak “ 7 Haziran 2015 Seçimleri’nden 1 Kasım 2015 Seçimleri’ne Ne Deðişti”seçildi. Siyasetçi ve hukukçu kişiliði ile tanınan Av. Ahmet Kürşad Uður konuile ilgili analizlerini aktardı. Toplantıya Yeni Fikir SAM Başkanı Mesut MEZKİT,Başkan Yardımcıları Ganül Şahin Mezkit ve ADÜ Öðretim Üyesi Murat Kemal Avcı,Akil İnsanları Kurulu ve Bilim İnsaları Kurulu üyeleri Yunus Kurt (BayındırMemursen- Aydın İl Temsilci Sekreteri-yenifikirhaber yazarı), Rabia Çakı, AhmetFaruk Memiş, Davut Türksever (Nazilli Masası Başkanı-hakemli ve akademik YeniFikir dergisi yayın kurulu üyesi), Yard Doç Dr. İsa Çelik (Muðla Masası Başkanı-akademik Yeni Fikir dergisi yayın kurulu üyesi ve hekemi) ve misafir müzakereci olarak hukuçu Av. Ömer Cengiz veDenizli Bölgesi’nden akademisyen Özkan Özkaya( Yenifikir haber yazarı),MesutTuna (yenifikirhaber baş yazarı), Mehmet Turan (Ses gazetesi yazarı) katıldı.

Açılış konuşmasınıyapan Yeni Fikir SAM Başkanı Mesut MEZKİT, 7 Haziran 2015 Seçimi ve 1 Kasım2015 Seçimi analiz edilçdiðinde, stratejik manevraların damga vurduðunubelirtti. Konuşmasında özetle şunları dile getirdi: “7 Haziran 2015 Seçimibütün siyasi partilerin stratejik taktiklerine sahne oldu. Stratejisini özelseçim beyannamesine dayandıran muhalefet başarılı oldu. Muhtelif faktörlerin/amillerinde etkili olduðu iktidar partisinin stratejisi karşılık bulmayınca 8 Haziransabahı hiç de alışık olmadıðımız bir durmla karşılaştık. Ancak bundan gereklidersi çıkaran iktidar partisi, öze dönüş seçim stratejisiyle 1 Kasım’daki seçimsonuçlarına ulaştı. Bu sefer de muhalefet istenilen seçim stratejisini tatbik edemedi. Bu açıdan bakıldıðında derinlemesinetahlil edilmesi gereken bir konu. Burada sözü siyasetçi ve hukukçu Ahmet KürşadUður’a vermek istiyorum.”

Ahmet Kürşat Uður, 7Haziran 2015 Seçimi’nin stratejik hatalarla dolu olduðunu, 1 Kasım’da bunulehine çevirmesini bilen bir iktidar partisinin varlıðında söz ederekkonuşmasını özetle şöyle sürdürdü: “ AK Parti, 7 Haziran seçimlerinden öncestratejik hatalar yaptı. Bu hatalar, en tepeden en alt birime kadar yapıldı. Herşeydenönce Ak Parti, halkın cebine yönelik hiçbir şey vaat etmedi. Aydın yerelindevekil listesinin deðerlendirilmesi hatalıydı. Şahsiyetlerle ilgili bir durumdeðil. Aydınlının algılamasıyla alakalı bir sonuç. Aydın yerelindeki bu hatalıvekil deðerlendirmesi, Türkiye genelinde de yapıldı. Milletvekili listelerinin oluşumunda çokstratejik hatalar yapıldı. Buna Melih Gökçek - Bülent Arınç’ın bütünTürkiye’nin önündeki tartışmaları, Hakan Fidan gibi vak’lar Ak Parti hanesineolumlu yazılmadı. Medyada Ak Partitabanıyla ve parti dokusuyla uyuşmayan gazetecilerin Ak Partiyi savunmaları;mesela, Rasim Ozan Kütahyalı, Sevilay Yükselir gibi “modern” yüzlü yazarlarınsözcülük yapması seçim öncesinde Ak Parti’yi çok olumsuz etkiledi. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoðan ile Başbakanımız Ahmet Davutoðlu arasındaki uyumunyakalanamaması; Cumhurbaşkanımız RecepTayyip Erdoðan’ın açık hava toplantılarında (miting) olması da olumsuz birdurum olarak kabul edildi. Başkanlık sistemini vatandaşa tam anlatılamaması vehalkın seçimi Başkanlık seçimi olarakalgılaması menfi bir durum teşkil etti. Ak Aprti’nin gerçekçi görünen vaatlareni karşılık muhalefetin vatandaşınekonomisi odaklı seçim stratejisi; mesela CHP liderei Kılıçdaroðlu’nun ‘emekliyeiki maaş vereceðiz’ kozuna karşılık, sayın Davutoðlu’nun kaynak yok açıklaması,vatandaşta iktidar partisi lehine karşılık bulmadı. Yine sayın Başbakan’nınçözüm sürecine yönelik sorulara, ‘seçimbeyannamesi matbaaya giderken sayfaarasında düşmüş’ gibi ifadeleri; sayın Cumhurbaşkanımızın “Kürt sorunu yoktur, Kobanidüşüyor, bunların kıblesi taksim; dinleri Zerdüşt gibi sözleri Kürt seçmenin AkParti’den uzaklaşmasına sebep oldu. Giden oylar HDP’nin “Bizler Meclise”kampanyasının tutmasına da katkı saðladı. 8 Haziran sabahından itibaren sayınCumhurbaşkanı ipleri ele aldı. ‘Öz’e Dönüş’ strateji ile 1 Kasım Seçimi’negidildi. 7 Haziran seçimlerinde yapılan stratejik hatalardan vazgeçildi. Milliyetçibir strateji izlendi. Vadandaşın cebini ilgilendiren vaatlerle seçime gidildi. Kısaca, seçim vaatleri vatandaşın cebine göreayarlandı. Terör arttı, hükümet sert cevap verdi. Milliyetçi kesimi yanlarınaaldılar. Neticede 1 Kasım Ak Parti’ninzaferiyle sonuçlandı.

Ayrıca şu husus Ak Parti için hayati önem taşımaktadır. Ak Parti’ninAnaplaşmaması için Saadet Partisi, MHP, CHP, hatta Vatan Partisi gibi düşüncepartisine dönüşüp, kemik tabana sahip olması gerekmektedir. Yani Ak Parti’ninErdoðan sonrasını düşünmemesi icap etmektedir. Sistemleşmiş, kurumsallaşmış birparti kimliði, Ak Parti’nin geleceði için olmazsa olmazıdır.

Anayasanın deðişmesigerektiðini düşünüyorum. Başkanlık için sisteminin gerektiðini düşünüyorum. AkParti, HSYK’ya şekil vermelidir. Ak Parti’nin yaptıðı en iyi icaattan birisi deTSK’nın 35. maddesinin kaldırmasıdır. Zira 1980 Darbesi’nin dayanaðı, 35.maddedir.Dış politika: Karmakarışık Aydın’da Sivil Toplum Örgütleri, topluma karşıgörevlerini yapamıyorlar. Çıkarları ön planda . Yoksullarla deðil; yoksulluklamücadele edilmeli.”

Daha sonra soru ve deðerlendirmeler safhasındageçildi. Yeni Fikir SAM adına Yard. Doç. İsa Çelik genel bir deðerlendirmedebulundu. Daha sonra Yuvarlak Msa Toplantısı sona erdi.

Kaynak: YEHA(Yeni FikirHaber Ajansı)